Gabriela Maalouf, psiholog si consilier scolar este primul practician NLP din Romania care s-a specializat in programare neurolingvistica pentru copii si parinti, in Marea Britanie. Imbinand omul si specialistul, Gabriela a creat o serie de ateliere atat de dezvoltare personala, cat si profesionala pentru a-i ajuta pe cei ce vor sa isi atinga potentialul maxim.
Proiectul de suflet al Gabrielei ramane Atelierul de Parenting “Ghidul Familiei Implinite”, in cadrul caruia ii ajuta pe parinti sa aiba o comunicare cat mai frumoasa cu copilul lor, considerand ca relatia parinte-copil este importanta in cresterea si dezvoltarea acestuia. Combinand diverse teorii specifice, a lansat in Romania teoria Parentingului Personalizat, plecand de la practica si ajungand la teorie. De asemenea, atelierele pentru profesori vin sa intregeasca cercul prin care le putem oferi copiilor de azi o lume mai buna maine.
Familia, credința, compasiunea, curajul si prietenia
Cel mai greu mi-a fost sa renunt la visul meu de a lucra intr-o institutie a statului, apeland la studiile mele cu privire la Orientul Mijlociu si limba araba. La momentul respectiv, fiind casatorita cu un cetatean strain nu puteam profesa acolo. Nu stiu cum o mai fi acum, dar nu imi pare rau pentru ca destinul m-a condus catre o meserie care imi aduce mai multa implinire sufleteasca.
Calma si rabdatoare! Cand imi pun ceva in cap, ma agit foarte mult! Si acum sunt o persoana calma, cu persoanele din jurul meu. In interiorul meu sunt ca o furtuna pana termin ce am de facut. Versiunea mea mai buna ar fi o idee mai intelegatoare cu propria persoana.
O sa fie bine! Esti curajoasa!
In primul rand, as intreba-o cu ce o pot ajuta. E greu sa spui cuvinte mari unei persoane care nu are satisfacute nevoile de baza, cele de la baza piramidei. In prima instanta as asculta-o, apoi as vedea de ce fel de ajutor real are nevoie si abia apoi as merge pe varianta cuvinte de incurajare.
Eu spun mereu ca puterea mea este Dumnezeu! Asta imi spun in mintea mea si in perioadele mele grele! Eu cred ca avem nevoie cateodata sa lasam controlul la o parte si sa avem incredere in bunatatea suprema a Universului. Cand fac asta, ma simt ca un copil de care are grija un parinte bun. Am nevoie sa ma mai las in grija cuiva din cand in cand, sa nu mai fiu eu cea care le face pe toate. Deci daca as fi un supererou, mi-as pastra puterea aceasta de a fi umana si aproape de Dumnezeu.
De multe ori, inspiratia a venit din situatii dificile, ale mele sau ale altora. Am invatat cu timpul sa transform aproape toate situatiile, bune sau rele, in oportunitati.
Probabil ca e deja! Asa mi-am inchipuit-o in secunda in care am citit intrebarea. Eu stiu cum ar fi? Probabil ca orice femeie care este si se simte iubita!
Inca nu stiu! Dar cred ca are legatura cu copiii. Nu am gasit inca forma exacta in care sa spun ca am o anume misiune, dar cred ca incet, cu rabdare, spre asta ma indrept, spre a ajuta cat mai multi copii in nevoie.
Eu iau mereu lucrurile drept oportunitati. La fel si cu emotiile. Emotiile sunt forma de energie, ele vin ca urmare a unui stimul si se produc ca descarcari de energie in corpul nostru. Doar noi putem gestiona ce facem cu energia ce vine odata cu emotia, o putem transforma in ceva placut sau in ceva mai putin placut. Eu fac tot posibilul sa o duc inspre placut. Deci teama si izolarea le duc catre ceva constructiv, cum ar fi mult timp pentru copiii mei.
Pur si simplu discutam despre ce simtim si ce am putea face in caz de o situatie foarte dificila. Ne facem si noi planuri si strategii cat este pace, pentru a nu ne incarca negativ.
In prima instanta, sa reinvatam sa traim acasa, cu ai nostri. Sa ne plictisim acasa, sa ne jucam, sa gatim, sa citim, sa avem timp sa ne gandim la noi, la cine suntem si ce simtim.
Am jucat “gura casca” cu familia, un joc pe care il jucam seara de seara, vara, la bunicii mei. Este amintirea cea mai frumoasa a copilariei mele si ma bucur ca am avut timp intr-o zi din saptamana, nu din weekend, sa fac asta cu familia mea.
Deocamdata nu, dar simt in interiorul meu ca voi avea cateva lectii de invatat pana la final.