Sofia Frunza, este mama de 2 copii, antreprenor si initiator al proiectelor de parenting dedicate tatilor – #ModernDads, dar si intregii familii. Viata de familie a devenit o sursa de inspiratie pentru ea si proiectele pe care le-am initiat si le implementeaza de mai bine de 3 ani – Modern Dad’s Challenges, DAD TO Be Academy, Portret de tata si mai nou – Modern Family Challenges.
Este optimista si implicata, incearca sa se focuseze pe solutii in tot ceea ce face si i se spune deseori ca este o SuperWoman pentru ca reuseste sa imbine atat de natural viata de familie, cu cea profesioanala.
La inceputul anului 2020, Sofia a fost nominalizata in cadrul Galei Itsy Bitsy- Lideri pentru Liderasi, alaturi de Mihai Laurentiu Ganj- presedintele English Kids Academy, organizatorulul Conferintelor EKA si Valeriu Nicolae – activist civic, initiatorul proiectului Casa Buna din Ferentari, la premiul pentru implicarea tatalui in educatie, printre cei care au venit in sprijinul tatilor din Romania si au promovat implicarea tatalui in educatia copilului.
Trofeul a fost primit de Sofia Frunza care a creat un loc de intalnire in care tatii pot sa invete despre importanta rolului lor in dezvoltarea copilului, comunitatea si evenimentele Modern Dad’s Challenges.
In trecut, am avut o perioada destul de lunga in care am lucrat de-acasa. Asadar, in primele zile nu am resimtit atat de puternic aceasta izolare sociala. Dar temerile au inceput sa apara, mai ales ca trebuie sa gasesc solutii care sa-mi permita sa-mi continui activitatea profesionala, sa regandesc niste proiecte care se desfasurau pana acum exclusiv offline, iar toate aceste decizii pe fondul unei crize economice, de sanatate, dar si emotionale. Fiind o persoana optimista totusi, incerc sa gasesz zi de zi motive si activitati care sa-mi aduca bucurie si sa ma ajute sa-mi mentin starea de spirit. Uneori imi este totusi greu, pentru ca am 2 copii mici care imi testeaza zilnic limitele. Desi am invatat sa am rabdare, sa ascult, sa inteleg, sa le fiu alaturi, este foarte greu atunci cand trebuie sa gestionez crize, trantrumuri la fiecare ora, sa gandesti activitati care sa le stimuleze dezvoltarea, dar in acelasi timp sa le consume energia.
Sufrageria noastra a devenit sala de sport in anumite ore ale zilei, balconul loc de explorare si conectare cu natura, iar bucataria unul dintre cele mai vizitate spatii.
Cu toate acestea incerc sa dedic timp si pentru mine. Citesc carti care erau incepute, dar nu am avut timp sa le finalizez. De exemplu, cartea Laurei Markham, despre relatia dintre frati, caci acesta este subiectul are ma intereseaza in mod direct in acest moment. Mai am o serie de carti din categoria “Stiinta lui de ce”, care imi plac si ma relaxeza. Sunt informatii interesante despre lucrurile din jurul nostru si explicatii pe intelesul fiecaruia. Toate acestea combinate cu momente de joaca, hirjoneala, gatit, uitat la filme si seriale si petrecut timp in familie. Vorbim zilnic cu bunicii, cu farti, surori, verisori, prieteni de-ai copiilor. Izolarea sociala ne-a facut mai sociali “online”.
Pentru a nu transmite ingrijorarile copiilor mei am decis sa limitez accesul meu la canalele de stiri. Ma uit doar de 2 ori pe zi la TV, dimineata si seara, pentru a ramane informata. Simteam ca ma incarc cu prea multa energie negativa si deveneam mai agitata si fara chef de nimic, asadar am limitat accesul la acest tip de informatii.
Fiind inca foarte mici, copiii mei nu inteleg prea multe din ceea ce se intampla, dar am decis sa le povestesc pe intelesul lor ce inseamna COVID – 19 si de ce stam in casa. Pentru ca asta era cea mai des intrebare primita de la ei, voiau sa stie cand iesim afara, cand ne vedem cu alti copii? In luna martie a fost ziua de nastere a baiatului si sincer mi-a fost frica de reactia lui cand ii voi spune ca din pacate nu va mai fi nicio petrecere. Stiam ca va fi dezamagit, mai ales ca povestea zilnic despre tortul cu eroi in pijama, despre prietenii pe care ii va invita la ziua lui, despre cadouri. Dar intr-un final, a inteles si ne-am bucurat in 4 de o super zi, cu tort, cadouri si joaca in familie.
Pandemia ne-a izolat social, dar ne-a oferit o oportunitate unica as spune: posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia, dar si timp cu noi. Cred ca este un moment bun sa invatam sa apreciem mai mult familia, relatia de cuplu, lucrurile simple din jurul nostru, sanatatea noastra, gesturile obisnuite si ceea ce avem acum si aici.
Bucuriile vin cel mai des de la copiii mei. Ieri spre exemplu Damian o imbratisa pe suriora lui si o pupa pe obraz si apoi ii spunea: Te iubesc surioara mea! Un astfel de moment si modul in care se dezvolta relatia lor, imi aduce o bucurie nemaipomenita.
COVID – 19 sper ca va redefini modul in care facem anumite lucruri la nivel economic, social, cultural, cat si la nivel individual. Izolarea ne-a scos pe toti din starea de confort si de obisnuinta, ne-a pus fata in fata cu noi, cu familia, cu job-ul, cu viata pe care o avem. Unii am ales sa punem pauza, sa stam “on hold” putin, altii am facut pasi sa evoluam, sa inovam. Eu personal incerc sa redefinesc modul in care imi pot desfasura mai departe activitatea profesionala, cum imi pot simplifica viata astfel incat sa nu mai fiu mereu contra cronometru si sa ajung la acel echilibru intre viata personala si profesionala, care sa ma reprezinte.
Intotdeauna am gasit fericirea in lucrurile obisnuite din jurul meu. Cred ca amestecul ingredientelor care formeaza formula fericirii pentru mine este: sa fac ceea ce-mi place din punct de vedere profesional, sa am alaturi oameni faini, care sa ma inspire si de la care sa am de invatat, sa am sprijinul familiei mele neconditionat, sa dedic timp pentru mine si activitatile care imi plac si sa fiu optimista.
Cred ca una dintre deciziile grele pe care le-am luat in viata mea a fost aceea de a veni in Romania, la studii. Dar acum, uitandu-ma in urma, pot spune ca a fost cea mai buna decizie. Nu e usor sa pleci departe de familie, de prieteni, de oameni dragi, dar pasul acesta cred ca m-a maturizat foarte mult si m-a facut mai responsabila si mai puternica.
Cred ca in cea mai buna versiune a mea as fi o femeie mai implicata in proiecte civice. Mi-as dori sa-mi pot aduce contributia si sa devin mai activa in proiecte care sprijina comunitatea locala.
“- Axeaza-te pe solutii!!!” Cred ca fraza sau indemnul acestea este cel pe care-l spun destul de des in mintea mea. Pentru ca gandind asa, reusesc sa trec peste multe probleme si ma ajutata atat la job, cat si acasa, in familie. Iar faptul ca in orice situatie ai fi, esti capabil sa te axezi pe solutii, este cred un lucru vital.
Esti puternica! Nimic din ce ti s-a intamplat nu poate sa-ti taie aripile. Poti fi si deveni ceea ce iti doresti. Poti trece peste orice situatie. Trebuie doar sa descoperi ce te-ar ajuta, ce ti-ar placea sa faci, sa devii, sa realizezi. Fii puternica!
In calitate de supererou, as alege sa indeplinesc dorinte,vise. Imi place sa vad oameni fericiti. Atunci cand sunt fericiti, oamenii sunt capabili de lucruri marete.
Cel mai des ma inspir de la oamenii din jurul meu. Sotul meu spre exemplu imi arata tot timpul diverse perspective ale unei situatii si modul in care pot fi rezolvate. Prietenele ma inspira legat de relatia de cuplu si viata de familie. Oamenii pe care ii intalnesc din punct de vedere profesional ma inspira din perspectiva proiectelor pe care le realizeaza, lucrurilor pe care au reusit sa le faca, persoanele pe care au reusit sa le ajute etc.
Calatoriile sunt de asemenea o sursa de inspiratie pentru mine. Imi place sa vad cum gandesc, cum actioneaza, ce traditii au alte culturi.
Daca serotonina a fi o femeie, cred ca ar fi un amalgam de culori. O femeie inalta, nu foarte slaba, imbracata foarte colorat, mereu cu zambetul pe buze si cu o energie de la care te molipsesti automat. O femeie care te surprinde prin naturalete, feminitate, felul de a fi si care te face sa-ti doresti sa interactionezi cu ea.
Universul cred ca pregateste pentru mine lucruri frumoase, altfel nu as fi aici, raspunzand la acest interviu pentru campania “Femei care inspira”.