Care este reteta fericirii? Andreea Marin in interviu cu Meik Wiking, expert in fericire

Amina Tomescu: “Viata e un carusel de invataturi.”
15 mai 2020
Tily Niculae: “Am constientizat ca am o singura viata si vreau sa fac the best of it”!
12 octombrie 2021

O femeie fericita este o femeie care inspira. Ce anume ne face, insa, femei si mame fericite? Se spune ca atunci cand devii parinte traiesti una dintre cele mai mari si mai profunde stari de fericire. Sa-ti tii copilul in brate, sa-i admiri zambetul, sa-i mangai pielea fina si sa-i adulmeci mirosul dulce – toate acestea sunt momente de o fericire greu de descris, pe care vei dori sa le tii minte intreaga viata.

            Cu toate acestea, responsabilitatile si grijile care vin odata cu nasterea copilului ne umbresc adesea fericirea, iar uneori o alunga pentru perioade lungi, asa cum se intampla in cazul depresiei  postnatale. In Romania, de exemplu, 190.000 de mame nasc, in medie, in fiecare an. Dintre acestea, 110.000 sunt afectate de “baby blues” (depresie postnatala), iar 40.000 de depresie postnatala severa.

            Este extrem de dificil (daca nu chiar imposibil, pentru multe femei) sa depaseasca depresia postanatala singure. Sprijinul celor din jur este esential in astfel de situatii, pentru a le ajuta pe mame sa depaseasca momentele dificile si sa gaseasca – in ceilalti si in ele insele – resursele de incredere si inspiratie care sa le transforme in femei care inspira si sunt fericite.

            Pentru o mama coplesita de responsabitatile si grijile ingrijirii copilului in primele 1000 de zile de viata, discutia despre fericire ar putea adanci si mai mult deznadejdea si depresia. Abordarea pe care o propunem tine cont este mai putin despre fericirea scanteietoare (si adesea falsa) promovata de retelele de socializare si mai mult despre lucrurile simple, pe care le putem face zi de zi, pentru a ne cultiva o stare de bine si de fericire autentica.

            Indiferent cum ne raportam la fericire, fiecare din noi isi doreste sa fie fericit. Iar ca parinti ne dorim fericire pentru copiii nostri. Insa copiii nostri sunt fericiti atunci cand parintii lor sunt fericiti. Si, mai ales, atunci cand mama lor este fericita. Ne-a confirmat acest lucru Meik Wiking, unul dintre cei mai influenti cercetatori ai fericirii din zilele noastre.

            Andreea Marin a stat de vorba cu Meik Wiking in cadrul unui interviu realizat in exclusivitate pentru proiectul Femei care inspira si a aflat cum putem obtine si mentine fericire autentica in viata noastra – ca parinti, parteneri de cuplu, prieteni, colegi sau cetateni. 

            In calitate de fondator si director executiv al Institutului de cercetare a fericirii din Copenhaga, Meik Wiking studiaza fericirea, bunastarea si calitatea vietii dintr-o perspectiva stiintifica. Practic, incearca sa inteleaga cum putem masura fericirea, ce ii face pe unii oameni mai fericiti decat altii si cum poate fi imbunatatita calitatea vietii prin masuri mai mari sau mai mici, de la reproiectarea oraselor la decorarea locuintelor.

            Afla cu ce se ocupa, mai exact, Meik Wiking si echipa lui in cadrul Institutului de cercetare a fericirii din Copenhaga:

            Meik este si autorul mai multor carti de succes: „Arta de a crea amintiri”, „Mica enciclopedie Lykke” si „Mica Enciclopedie Hygge, reteta daneza a fericirii”, tradusa in peste 35 de limbi si vanduta in peste un milion de exemplare in intreaga lume.

            Dincolo de faptul ca ofera solutii accesibile si realiste pentru atingerea bunastarii si starii de bine, perspectiva daneza asupra fericirii este atractiva si prin faptul ca in Danemarca, o tara cu vreme predominant ploioasa si cu taxe foarte mari, traiesc unii dintre cei mai fericiti oameni din intreaga lume, asa cum arata diverse studii asupra fericirii.

            In opinia lui Meik Wiking, un aspect important care influenteaza fericirea resimtita de danezi e reprezentat de capacitatea lor de a transforma nefericirea in fericire, schimbandu-ne abordarea asupra vietii si acordand mai multa atentie anumitor aspecte din viata noastra.

            Meik Wiking propune sa abordam in mod realist fericirea si sa tinem cont de numeroasele aspecte ce pot influenta modul in care resimtim fericirea: 

         Meik Wiking recunoaste ca fericirea este un concept amplu si complex si o abordeaza mai putin ca pe o emotie pe care ar trebui sa o cautam cu orice pret, clipa de clipa, si mai mult ca pe o stare pe care o obtinem atunci cand ne ingrijim de lucrurile pe care le putem controla si care conteaza cu adevarat pentru noi.

            „Hygge”, conceptul pe care Meik Wiking il abordeaza in cartea Mica Enciclopedie Hygge, reteta daneza a fericirii, se refera la arta de a crea o atmosfera placuta. Mai exact, este vorba despre modul in care ne conectam cu alti oameni si gasim fericirea in placeri simple, asa cum explica in interviul acordat Andreei Marin:

            Studiile desfasurate pe tema fericirii dovedesc faptul ca ea poate fi descoperita in multe lucruri din jurul nostru si in activitatile pe care le facem. Faptul ca acordam atentie frumusetii din jur, admirand o floare frumoasa, faptul ca ne bucuram de o mancare buna, de lectura unei carti sau a unei poezii – toate acestea pot contribui la fericirea noastra. 

            Timpul petrecut in natura are, de asemenea, un rol important in reducerea stresului si a anxietatii, iar cercetarile confirma ca oamenii raporteaza niveluri mai ridicate de fericire atunci cand se afla in natura.

            Cu toate acestea, cel mai bun factor predictor care determina daca suntem fericiti sau nu sunt relatiile noastre. Studiile desfasurate de Institutul de cercetare a fericirii din Copenhaga arata ca relatiile ne influenteaza cel mai mult emotiile si satisfactia pe care o resimtim cu privire la propria viata. Mai mult, conectarea cu alte persoane si impartasirea greutatilor joaca un rol important in regasirea starii de bine dupa o perioada dificila.

            Afla care sunt cei mai importanti factori care contribuie la starea noastra de fericire si cum evolueaza satisfactia cu viata de-a lungul anilor:

            Despre conectare si sprijin este si proiectul Femei care Inspira, care isi propune sa ofere incredere, ajutor si inspiratie femeilor de-a lungul uneia dintre cele mai frumoase, dar si mai dificile perioade din viata lor – primii ani ai maternitatii.

            Iti propunem sa descoperi o perspectiva realista asupra fericirii si a modului in care o putem cultiva in noi insine urmarind interviul realizat de Andreea Marin cu Meik Wiking, autorul cartii „Mica Enciclopedie Hygge, reteta daneza a fericirii” si fondatorul Institutului de cercetare a fericirii din Copenhaga:

            Interviul cu Meik Wiking s-a desfasurat in cadrul proiectului Femei care inspira, finantat de Primaria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.