Ioana Chicet-Macoveiciuc este jurnalista, autoare de carte si de blog. Are 32 de titluri publicate pana in prezent – 5 pentru adulti si 27 pentru copii –, iar din 2007 scrie pe blogul personal despre copilarie, vindecare, viata de familie si educarea pozitiva.
A fondat si administreaza mai multe comunitati de parinti cu scopul de a le oferi sprijin pentru o mai buna relatie cu sine si cu copiii lor. De asemenea, organizeaza evenimente de lectura pentru copii si de informare pentru parinti si promoveaza comunicarea si cooperarea cu copiii ca principala metoda de educare.
Ioana se bazeaza pe aceste principii democratice si in relatia cu cei doi copii ai sai – Sofia (9 ani) si Ivan (7 ani).
“E o placere pentru mine sa stau cu copiii mei, sa-i ascult, sa-i vad cum cresc, sa le raspund la intrebari.”
Experienta i-a fost insa complet diferita la inceput, atunci cand a devenit mama, recunoaste Ioana Chicet Macoveiciuc in interviul pe care l-a acordat in cadrul proiectului Femei care inspira.
Pornind la drum cu asteptari complet nerealiste, Ioana a descoperit, dupa venirea pe lume a copiilor, ca viata i-a devenit mult mai frumoasa, dar mult mai grea decat si-a imaginat.
Asemenea multor mame cu copii mici, s-a simtim foarte singura, neinteleasa, judecata si adesea epuizata, a avut momente de confuzie si chiar de regret si a avut nevoie de multe luni pentru a ajunge intr-un punct de echilibru pe care nu-l cunostea inainte; un nou echilibru – de parinte, de mama.
Ioana povesteste ca a reusit sa treaca peste perioadele dificile avand rabdare cu ea insasi, apeland la ajutorul terapiei psihologice, iesind foarte mult afara si construindu-si un mic trib de mame cu care rezona si care ii ofereau sprijin, compasiune si intelegere.
Stiind cat este de important ca femeile sa primeasca sprijin si incurajare atunci cand devin mame, Ioana Macoveiciuc le da asigurari tinerelor mame ca „tot ce simt este normal si sanatos” si le incurajeaza sa ceara ajutor fara sa le fie rusine sa faca asta, sa caute sprijinul unui terapeut, daca simt nevoia, sa aiba incredere in ele si macar in cativa oameni din jurul lor.
Privind in urma, Ioana considera ca tot greul prin care a trecut atunci cand a devenit mama a fost “o etapa necesara”, care a ajutat-o sa se cunoasca mai bine, sa invete sa se bucure de copiii ei si sa fie recunoscatoare pentru armonia si pacea pe care le simte atunci cand e cu familia.
“Modelul acesta traditional, in care femeia trebuie sa renunte la lucruri si barbatul isi vede de viata lui in continuare, cu niste extra activitati in weekend cu copiii lor, e un lucru care merita schimbat.”
Sunt numeroase situatiile in care mamele vor sa faca singure cat mai multe lucruri privind ingrijirea copiilor, iar tatii ajung sa se simta instrainati, singuri, isi pierd increderea in ei, iar relatia de cuplu se deterioreaza si chiar se destrama.
Ioana Macoveiciuc recunoaste ca a trecut si ea prin aceasta etapa, in care si-a asumat rolul de „mama eroina” care vrea sa le faca singura pe toate, doar ca sa ajunga sa-i reproseze apoi partenerului ca nu se implica suficient in cresterea copiilor si nu petrece mai mult timp cu ei.
Din fericire, a reusit sa schimbe lucrurile atat in relatia cu partenerul, cat si in privinta responsabilitatilor fiecaruia, dandu-si seama de rolul important pe care tatal in joaca in viata copiilor.
“Copiii au mare nevoie si de modelul tatalui, de timp cu el; au nevoie ca el sa greseasca cu ei lucruri, asa cum si mamele gresesc lucruri cu ei.”
Ai ocazia sa o intalnesti pe Ioana Chicet-Macoveiciuc la intalnirea online din 10 noiembrie, in cadrul careia vom raspunde la intrebarea „Cum imi recapat starea de bine din punct de vedere fizic si emotional?”, alaturi de Paul Olteanu, Master Trainer si Executive Coach specializat in comunicare, neurostiinta si procese de transformare.
Pana atunci, urmareste interviul cu Ioana Macoveiciuc si lasa-te inspirata de experienta ei:
Interviul cu Ioana Chicet-Macoveiciuc s-a desfasurat in cadrul proiectului Femei care inspira, finantat de Primaria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.