Ela Craciun este jurnalist si om de televizune, blogger de succes. Prezinta stiri, realizeaza emisiunea “Numai de bine” si scrie pe Elacraciun.ro, unul dintre cele mai citite bloguri din Romania in domeniile parenting, beauty si sanatate, cu peste un milion de vizitatori unici. Ea este si autoarea cartilor 9 luni fara griji si 12 luni fara griji.
Cred ca toate perioadele mai grele din viata noastra sunt lectii din care trebuie sa invatam. Poate ca aceasta lectie este inca la inceput, dar tot ce putem face acum este sa ne bazam pe iubirea celor din jur. De dimineata, cand ma trezesc, stiu ca in fiecare zi sunt alaturi de familia mea si de cei mici, care au nevoie de o familie echilibrata. Atunci cand miza este mai mare decat aspiratiile tale personale, atunci cand echilibrul copiilor tai sta in deciziile pe care le iei ca mama, trebuie sa fii suficient de puternica pentru a le inspira si lor acelasi lucru. Putem fi super mame chiar daca stam in casa. Poate acum mai mult ca niciodata… Eu, din fericire, nu sunt izolata. Sunt in continuare cu copiii si cu soțul meu, vorbesc in permanenta la telefon si imi continui activitatea din spatele laptopului. Sunt atat de multi cititori care imi cer parerea incat ziua mea ar trebui sa aiba 48 de ore pentru a reusi sa le scriu fiecaruia in parte, dar incerc, pe cat pot, sa postez mai des pe blog. Simt ca este o perioada in care, desi izolati, suntem mai conectati ca oricand.
Nicholas este inca mic, nu realizeaza ca mama este sau nu ingrijorata. Ne straduim sa nu le transmitem copiilor nostri nici un fel de ingrijorare. Ei stiu ca este o situatie atipica, le-am explicat ce se intampla si care sunt riscurile de a nu respecta anumite reguli. Au inteles si asta ii va ajuta sa devina mai responsabili. Nu spun ca nu suntem ingrijorati, probabil ca toata lumea este ingrijorata in fata unei situatii care nu poate fi anticipata, dar a actiona responsabil acum este cel mai bun lucru pe care il putem face.
Cred ca suntem intr-un punct in care ne resetam, ca oameni. Poate pare mult spus, dar uitati-va ce se intampla in jur. Suntem inchisi in casa ca pedeapsa, dar facem exact lucrurile de care nu aveam niciodata timp. Stam cu familia, facem lectii cu copiii. Pentru prima data ne uitam la parintii nostri si ne dam seama ca existenta lor nu este vesnica, abia atunci cand viata le este amenintata. Banii nu ne mai sunt folositori in gasirea unui leac pentru bolile care ne iau de langa cei dragi iar sistemele politice si administrative construite subred isi arata slabiciunea. Intr-un fel trist si dureros, natura ne arata toate slabiciunile noastre. Eu cred ca oamenii pot manifesta tot ce este mai frumos atunci cand sunt supusi provocarii, iar aceasta este una dintre cele mai mari provocari.
Ieri am difuzat prima emisiune “Numai de bine” filmata si montata exclusiv de acasa. Ceea ce au vazut oamenii pe ecran a fost filmat de fiecare dintre noi acasa, montat de specialisti acasa si pus live, online. Din fericire, tehnologia ne ajuta sa ne continuam proiectele. Toata echipa emisiunii s-a coordonat perfect, livrand la timp un produs de televiziune. Ne-am demonstrat ca se poate, chiar si in momente de criza.
Le recomand sa fie ceea ce au fost in fiecare zi, eroinele propriei povesti. Femeile au capacitatea de a fi flexibile si creative in fata oricarei situatii si avem instinctul de a ne proteja copiii in orice situatii. Sunt sigura ca vom reusi sa deasim orice moment critic. Tot ce le sfatuiesc sa faca acum este sa creada in potentialul lor. Suntem #supermame, indiferent de provocare.
Recunostinta. Mereu am crezut ca baza fericirii este sa te bucuri de ceea ce ai, apoi sa iti doresti mai mult. Vedem, in zilele acestea, ca multe dintre lucrurile care ni se pareau firesti dispar si abia atunci le pretuim cu adevarat.
Familia. Sunt foarte apropiata de familia mea. Vorbesc zilnic cu sora mea si am o groaza de nasi, fini si rude in toata lumea. Ei ma fac sa ma simt iubita si imi genereaza sentimentul de siguranta de care orice om are atata nevoie.
Copiii. Inocenta lor ma face sa vad lumea altfel, atunci cand problemele adultilor par mai mari decat putem duce. Bucuria lui Nicholas cand descopera o jucarie noua imi reseteaza mereu perceptia supra vietii. Energia Alesiei imi arata cat de mult avem de oferit iar pasiunile de adolescent ale lui Alex ma fascineaza, pentru ca sunt intr-un domeniu despre care eu nu stiu aproape nimic.
Job-ul. Munca mea ma pastreaza in contact cu oameni interesanti, cu oameni care au povesti de viata si informatii care ma ajuta sa devin un om mai bun. Imi iubesc meseria iar aceasta este unul dintre ingredientele fericirii mele. Cand l-am nascut pe Nicholas am plecat la maternitate direct de la filmarile pentru emisiune, iar in doua saptamani eram deja cu gandul la noi subiecte. Atunci cand job-ul devine parte din tine, nu mai este munca, este bucurie.
Scrisul. O prietena psiholog imi spunea, la un moment dat, ca scrisul este un act terapeutic. Atunci cand pun pe hartie sentimentele, este o forma de eliberare. Asta face pentru mine scrisul pe blog sau scrisul cartilor. Ma ajuta sa ma eliberez de frici, sa impartasesc sentimente si apoi sa gasesc solutii.
Cred ca cea mai grea decizie a fost sa aleg sa imi traiesc viata in ochii a mii de oameni si sa am curajul sa imi asum toate deciziile. Fac, zilnic, peste 10 story-uri care sunt urmarite de mii de oameni. Postarile mele ajung la sute de mii de cititori. Este inevitabil sa nu ai si pareri contra a ceea ce esti sau faci. Infasatul, alimentatia sau somnul unui bebelua mi-au adus multe comentarii de la parinti care nu impartaseau principiile mele. Abia atunci mi-am dat seama ca si autenticitatea are un pret, mai ales cand o manifesti in spatiul public. Nu regret, insa, aceasta decizie. Pentru fiecare comentariu negativ sunt alte cateva sute pozitive, care ma ajuta sa continui si sa impartasesc cu publicul meu momente din viata mea de familie sau cea profesionala.
Mai odihnita, cu mai multa energie pentru a face lucrurile asa cum imi doresc.
O lunga lista de To Do. In fiecare secunda am in minte cel putin o lista de cumparaturi si doua idei de articole pe blog. Din fericire pentru mine, mintea poate zburda libera in timp ce mainile sunt ocupate cu gatitul, infasatul sau sofatul.
Niciun necaz nu tine o vesnicie. Cred ca cea mai buna cale de a trece peste o situatie dificila este sa gandesti viata in tot ansamblul ei. Nu ne defineste o zi, o saptamana sau un an. Suntem produsul a zeci de ani de experiente si nu cred ca stiu pe cineva care sa nu fi avut si momente fericite. Viata nu este compusa din situatii ci din experiente din care invatam si care ne definesc, apoi ca oameni. Situatiile dificile ne ajuta sa ne invatam lectiile si sa devenim mai puternici. Singurul lucru pe care il putem face este sa ne setam, cu optimism, spre ceea ce va urma.
Cred ca acesta este motivul pentru care am lansat, acum 3 ani, campania “Super mame cu super puteri”. In 6 evenimente dedicate parintilor, am vrut sa le spun mamelor ca super puterea lor sta in lucrurile extraordinare pe care le fac in fiecare zi. Atunci cand spun extraordinare, ma refer la a imbraca un copil cu o mana, in timp ce vorbesti la telefonul de serviciu si fierbi supa pentru a doua zi. Super puterea noastra sta in toate detaliile de care ne ocupam fara ca cineva sa observe, dar care fac ca viata familiei noastre sa se desfasoare normal. A trai intr-o casa curata, cu mancare sanatoasa seara, cu venituri constante si copii educati poate parea un mod firesc de viata. Noi stim, insa, ca este nevoie de o femeie cu super puteri pentru a face normalitatea sa fie la ea acasa.
Imi iau inspiratia din evenimentele zilnice. Am o casa plina de copii de toate varstele, o familie numeroasa si un job care ma pune, zilnic, in contact cu oameni noi. Pentru mine, fiecare zi este un prilej de a afla care sunt problemele parintilor sau ale femeilor, in general. De multe ori, acestea coincid cu propriile mele intrebari si devin subiecte de articole sau video-uri. Atunci cand am fost insarcinata am observat ca primeam atat de multe intrebari de la viitoare mamici, incat am desiş sa scriu o carte. Un an mai tarziu, cand bebe Nicholas a implinit un an, eu deja faceam lansarea celei de-a doua. Ma las inspirata de ceea ce se petrece in jurul meu si incerc sa ajut prin oferirea unor sfaturi din experienta sau sustinute de parerea unui medic.
Cred ca exista un motiv pentru care serotonina este genul feminin 😊 Femeile o cultiva cu fiecare imbratisare pe care o ofera celor dragi iar asta ne da puterea de a trece peste toate obstacolele. Serotonina este o femeie activa, care isi ia puterea din orice gest de iubire si o transmite mai departe, inzecit, celor din jurul ei. Asta facem si noi. Ne luam fericirea din cele mai mici reusite si o transmitem mai departe celor dragi prin modul in care actionam. Cred ca femeile sunt posesoarele de drept ale acestui hormon, pentru ca numai o mama poate gasi fericirea in 5 minute de liniste sau atunci cand peretii casei nu sunt mazgaliti de carioca.
As vrea sa cred ca Universul mi-a trimis copiii in semn de recompensa. Cineva m-a binecuvantat sa ii am si sa imi ofere atat de multa bucurie. Pentru asta sunt, in fiecare zi, recunoscatoare.