Transformarea este, cu siguranta, cuvantul de baza in viata unei mame in primele 1000 de zile de viata ale copilului, adica incepand din momentul in care ramane insarcinata si pana cand copilul implineste doi ani.
De cele mai multe ori, venirea pe lume a copilului si noile responsabilitati pe care le presupune cresterea si ingrijirea lui schimba major prioritatile unei femei, odata devenita mama, iar nevoia de a oferi cat mai multa atentie si sustinere copilului muta interesul multor mame de la viata profesionala, cel putin in primele luni sau ani de maternitate.
In ciuda tuturor provocarilor, grijilor si oboselii pe care le asociem cu cresterea unui copil, nicio mama nu regreta timpul petrecut alaturi de copilul ei, cu atat mai mult cu cat primii ani din viata unui copil sunt plini de etape unice, de un farmec aparte, cum ar fi primii pasi sau primele cuvinte.
Relatia profunda care se stabileste intre mama si copilul ei si dorinta fireasca de a fi cat mai prezenta in viata lui influenteaza si transforma atat relatia de cuplu, cat si viata profesionala.Astfel, una dintre nevoile mamelor aflate la inceput de drum este nevoia de a analiza optiunile profesionale si de a adapta cerintele vietii profesionale la noile lor interese familiale.
Pentru fiecare mama in parte, deciziile privind activitatea profesionala sunt influentate de o multitudine de factori.
Unele mame aleg sa se intoarca la acelasi job, unde pot avea dificultati sa negocieze un program flexibil, care le permite sa ramana mame implicate, alocand suficient timp familiei.
Alte mame nu se mai regasesc deloc in fostele cariere si simt nevoia de o reconversie profesionala radicala, apeland adesea la sustinerea si recomandarile altor mame, care au trecut prin astfel de transformari.
Nu in ultimul rand, unele mame simt nevoia sa se dedice exclusiv cresterii copiilor pentru o perioada mai lunga de timp.
In aceste situatii, insa, pot aparea dificultati in negocierile cu partenerul de cuplu, nevoit sa preia cu totul responsabilitatile financiare ale familiei.
Indiferent de factorii care stau la baza deciziilor privind activitatea profesionala, mamele au nevoie de informatii corecte si relevante, care sa le ajute sa ia decizii asumate, dar si de sprijin si sustinere atat din partea familiei, cat si a grupului de suport si a specialistilor.
Despre cum pot mamele sa ia cele mai bune decizii privind viata profesionala am discutat la intalnirea online din 3 noiembrie, alaturi de Anamaria Ciuhuta.
Mama, partenera, antreprenor si mentor in comunitatea de femei antreprenor Mamprenoare, Anamaria Ciuhuta are o experienta de 20 de ani in domeniul financiar bancar si 14 ani exprienta ca trainer. In prezent sustine traininguri si cursuri de educatie financiara pentru adulti si copii, conduce afacerile din doua companii si o familie.
Ela Craciun, Feli Donose si Urania Cremene s-au alaturat intalnirii online cu insight personal si sfaturi.
Iata ce informatii valoroase am primit in cadrul intalnirii: